Przepisy wizowe Kuba – Wiza Kuba – karta Turysty

Wybierając się na Kubę, jeszcze przed wylotem należy uzyskać tzw. wizę - kartę turysty uprawniającą do wjazdu na terytorium Kuby. Kartę turysty składającą się z dwóch części należy okazać wraz z paszportem kubańskiemu urzędnikowi. Jedna część zatrzymywana jest przy wjeździe a drugą część należy oddać przy wyjeździe.

Posiadanie karty turysty jest na tyle ważne, że przedstawiciele linii lotniczych już na lotnisku wylotowym mogą poprosić o okazanie karty wraz z biletem lotniczym, a w przypadku jej braku odmówić wejścia na pokład.

Kolejnym istotnym elementem jest posiadanie ważnego paszportu. W przypadku Kuby, wymagana ważność paszportu to minimum 6 miesięcy od daty powrotu.

Jak wygląda wiza?

To urzędowy blankiet, będący drukiem ścisłego zarachowania, posiadający indywidualny numer. Na dokumencie oznaczone są pola, które muszą być uzupełnione o Imię i nazwisko podróżującego zgodnie z posiadanym paszportem, serię i numer posiadanego paszportu oraz narodowość.

Kubańska wiza

Jak wyrobić wizę?

Po przedstawieniu odpowiednich dokumentów i udzieleniu odpowiedzi na niezbędne do wyrobienia wizy pytania, wystawiany i wydawany jest dokument wizowy. Dla jednego podróżującego wystawiany jest jeden dokument. Wizę można uzyskać osobiście w konsulacie kubańskim lub u przedstawiciela, bez konieczności osobistego stawiennictwa. W naszym biurze wizę można odebrać osobiście, możemy ją przesłać listem poleconym lub kurierem, w zależności od opcji, którą wybierze podróżujący.

Ile ważna jest wiza?

Wiza wydawana jest na okres 30 dni, czyli mamy 30 dni na pobyt na Kubie.

Podróżni pragnący przedłużyć wizę turystyczną powinni udać się do Dyrekcji ds. Imigracji i Spraw Cudzoziemców (Dirección de Inmigración y Extranjería, DIE):
Vedado: Calle 17 #203, entre J y K, Vedado, Plaza
Godziny urzędowania:
Poniedziałek, wtorek, środa, piątek: 8:00-15:00
Czwartek: 8:00-12:00

Podróżny przedłużający Wizę Turystyczną powinni udać się osobiście do Dyrekcji ds. Imigracji i Spraw Cudzoziemców z poniższymi dokumentami꞉
- paszport i kończąca się wiza;
- znaczki skarbowe o wartości 25 CUC (do kupienia w każdym banku);
- ubezpieczenie podróżne;
- potwierdzenie zakwaterowania.

Podróżni pragnący uzyskać duplikat Wizy Turystycznej (w przypadku kradzieży bądź zagubienia) powinni udać się do biura ds. Imigracji i Spraw Cudzoziemców na lotnisku (w Hawanie biuro znajduje się na II piętrze w Terminalu 3).

Podróżny przedstawia paszport oraz bilet powrotny. Wiza wydawana jest na miejscu w dniu odlotu. Jeżeli pobyt podróżnego nie przekroczył 30 dni, wiza wydawana jest bezpłatnie.

Ile kosztuje wiza?

W naszym biurze koszt wystawienia jednej wizy to 125 PLN (przy odbiorze osobistym). W przypadku wyboru opcji z przesyłką, kwota będzie powiększona o koszt wysyłki zgodnie z wybrana opcją przesyłki.